fbpx
Professionele personal trainer begeleidt een cliënt tijdens een effectieve fitnesssessie in Dordrecht om af te vallen of in een groep.

Op de verpakking van producten staan een heleboel teksten, tabellen en logo’s. Dit noemen we het etiket. Maar wat heb je aan al deze informatie? Een heleboel. Als je weet hoe je het etiket leest, kies je makkelijker voor gezonde, veilige en duurzame boodschappen.

Wanneer lees je het etiket?

Een etiket lezen is handig als je:

  • 2 producten wilt vergelijken om een gezondere keuze te maken
  • wilt weten wat er in een product zit
  • wilt weten hoe een product is gemaakt
  • wilt weten waar het product vandaan komt
  • wilt weten of het product duurzaam is
  • wilt weten waar je het product moet bewaren
  • een voedselallergie hebt

Wapen jezelf tegen verkooptrucjes

Als je weet waar je op moet letten, kennen voedingsmiddelen geen geheimen meer. Je weet dan wat er inzit en wat waar is van de kreten die op de verpakking staan. Fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes maken een product aantrekkelijk, waardoor het beter verkoopt. Maar ze kunnen je wel op het verkeerde been zetten. Laat je niet foppen en wapen je jezelf tegen trucjes op de verpakking.

Wat zegt de wet?

Wat er precies op het etiket moet staan – en hoe – is vastgelegd in de Europese wet Voedselinformatie en in de Nederlandse Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of fabrikanten zich aan deze wetten houden. Ook producten die je online koopt, moeten voldoen aan deze wetten. Op de bestelsite moet je de etiketinformatie kunnen terugvinden. Alleen als de winkelier zelf een zakje om een niet-verpakt product doet, zoals vers gesneden kaas, hoeft hij er geen informatie op te zetten.

Hulp bij etiketten lezen: app ‘Kies Ik Gezond?’

Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app vergelijk je makkelijk producten op voedingswaarden, zoals suiker, vet of zout. Ook vind je snel gezondere keuzes. 

Categories:

Comments are closed

Open chat
Hulp nodig?
Welkom bij BenBodyFit!

Stel direct je vraag aan één van onze personal trainers!

Met sportieve groet,
Team BenBodyFit