Site icon Benbodyfit

Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener

Ziek geworden na het eten van kip? Grote kans dat campylobacter, het onbekendere stiefbroertje van salmonella, de boosdoener is. Goed doorbakken en handen wassen verkleint de kans op een sprintje naar de toiletpot aanzienlijk.

Salmonella is een bekende, beruchte bacterie die regelmatig in rauwe kip wordt aangetroffen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel meer mensen ziek worden van de minder bekende campylobacterbacterie. Deze bacterie leeft in de darmen van dieren, zoals bij kippen. Als een kip geslacht wordt, kan de bacterie op het vlees terecht komen. Als kip dan niet goed doorbakken wordt, gaat het fout.

30.000 zieken per jaar

Brits onderzoek laat zien dat campylobacter in Europa aan een opmars bezig is. Jaarlijks zijn er in de EU rond de 250.000 besmettingen. Kippenvlees is de belangrijkste bron van infecties met campylobacter. Ook in Nederland vallen er veel besmettingen te betreuren. Volgens de meest recente cijfers werden er in 2018 30.000 Nederlanders ziek van campylobacter (kippenvlees is in ruim de helft van de gevallen de bron) en 14.000 door salmonella.

Is besmetting met campylobacter gevaarlijk?

De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen.

In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek. Besmetting met campylobacter kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot het Guillain-Barré-syndroom. Dit tast het zenuwstelsel aan. Ook kan er soms blijvende spierzwakte optreden met symptomen als ernstige verzwakking van spieren, polio-achtige verschijnselen en pijn.

Besmetting met campylobacter voorkomen

In Nederland is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het voorkomen van besmetting met bacteriën als campylobacter en salmonella. Verhitten tot het vlees goed gaar is en goede hygiëne zoals handen wassen, zijn de belangrijkste oplossingen om besmetting te voorkomen.

Om besmetting met campylobacter via kip te voorkomen geeft het Voedingscentrum de volgende adviezen:

Exit mobile version